Mataric
 
  Kezdőlap

Srpski-Hrvatski | Magyar | English   

I. MATARICS VILÁGTALÁLKOZÓ,
2007.06.29. - 01.07.

Program

Péntek - június 29.

Külföldről érkező Matarics családtagok fogadása és elszállásolása.
17 h. Koktélparty a Hotel Internacion-ban
19 h. Ivana Matarić orgonakoncertje a Karmelita Templomban
21 h. Éttermi vacsora

Szombat – június 30.

09 h. Gyülekezés Pavle Matarić szállásán
10 h. Kirándulás a Matarić-szálláscsoportra
15 h. Ebéd Mato Matarić szállásán. Ebéd után: a résztvevő Matarics családok rövid bemutatkozása (5 perc családonként). A Matarics családdal kapcsolatos gyűjtemények és írások bemutatása és az összejövetel részvevöinek felszólalása. Sporttevékenységek. Barátkozás késő estig.

Vasárnap – július 01.

09 h. Részvétel a Szentmisén a Szentháromság Templomban
11 h. Városnézés Zomborban
13 h. Közös ebéd és köszönetnyílvánítás egyes családtagoknak

Meghivó levél

Az I. Matarics Világtalálkozó szervezőbizottsága nevében nagy szeretettel köszöntjük Önt és családtagjait.

E levélben röviden tájékoztatni szeretnénk kik vagyunk, honnan jöttünk, milyen tevékenységet fejtettünk ki eddig és melyek a jövőbeli céljaink.

Mi is a horvát-bunyevác eredetű Matarics-család tagjai vagyunk, mely eredetileg Dél-Dalmáciából és Kelet-Boszniából származik és 400-500 évvel ezelőtt telepedett le a Zombor – Gradina térségben. A területet, melyre az első Matarics-családok érkeztek Matarics Szálláscsoportnak (Matarics Tanyák) hívják, ahol mindmáig látható néhány egykori Matarics-ház romja.

Ez év nyarán Matarits Tamás, akinek dédapja az elmúlt évszázad elején hagyta el Zombort családfakutatásba kezdett és egy tapasztalt bezdáni kutató segítségével megtalálta legközelebbi élő rokonait Zomborban és a Matarics-családról számos további adat birtokába jutott az 1700-as évek közepétől az 1900-as évek elejéig. A jelenlegi tudásunk szerint valamennyi Matarics vezetéknevet viselő személy a Matarics-szállásokról származik és egymással rokoni kapcsolatban áll.

2006. októberében Zomborban egy nagyon sikeres Matarics-találkozó került megrendezésre, melyről további információk és fényképek az Események lapon tekinthetők meg. E találkozón a résztvevők, különösen Mato és Pavle Mataric kifejezték érdeklődésüket és kinyilvánították szándékukat a teljes Matarics családfa összeállítására és egy Matarics Világtalálkozó megszervezésére, melyen valamennyien megismerhetnénk egymást és közösen meglátogathatnánk azt a földrajzi térséget, ahol annak idején közös őseink éltek. Betekintést nyerhetnénk továbbá a néhai és az életben lévő Matarics családtagok tevékenységébe és közösen élvezhetnénk a gradinai táj, valamint Zombor – az egyik legzöldebb európai város – szépségeit.

Hisszük, hogy a közös múltunk mélyebb megismerése segítséget nyújt a jelenlegi és az eljövendő események jobb megértésében és végül, de távolról sem utolsó sorban lehetőséget nyújt további kedves Matarics leszármazókkal és családtagjaikkal való időtöltésre.

A rendezvény alkalmából a Matarics-családról és a tanyákról egy könyvecske megjelentetését tervezzük. Amennyiben az Ön birtokában vannak témába illő szövegek, elbeszélések, költemények, fényképek, dalok, vagy bármilyen más anyagok, úgy örömmel és köszönettel vennénk, ha megküldené nekünk a könyv szerkesztésének megkönnyítésére.

2007. június 29-tól július 01-ig
szeretnénk egy hétvégét együtt tölteni Önökkel, péntek estétől vasárnap kora délutánig. Ami a programot illeti: az első napon üdvözlő koktél party-t, koncertet és vacsorát tartanánk, a második nap délelőttjén közösen lerónánk tiszteletünket a temetőben őseink sírjainál és kilátogatnánk az egykori Matarics-szálláscsoport területére, majd Mato Nenadici tanyáján tartanánk egy késői ebédet – korai vacsorát. A harmadik nap délelőttjén közösen szentmisén vennénk részt a Szentháromság-templomban, majd zárásképpen ebédet tartanánk.

A szervezési munkálatok megkönnyítése érdekében (felmérendő a résztvevők várható létszámát és a részvételi költségeket) tisztelettel kérjük a kérdőív kitöltését és mihamarabbi visszaküldését a következő személyek részére elektronikus levél, fax, vagy hagyományos posta útján:

Magyarországon és az Egyesült Államokban: Matarits Tamás (1121 Budapest,
Zugligeti út 41, Tel: +36 1 275 2785, email: matarits.tamas@krs.hu)

Szerbiában: Pavle Mataric (Serbia, 25000 Sombor, Stevana Mokranjca 76, Tel.: +381 25 428291, mobil +381 064 1501123, email: marijadunav@yahoo.com)

Horvátországban: Martin Mataric (Croatia, Popovec-Sesvete 10.360, Komesova 8, Croatia, Tel: +385-2009-086, mobil: +385-91-2209-086, email: mobili@t-com.hr).

Boszniában és Svájcban: Mato Mataric (7700 Mohacs, Budapesti u. 47., Tel: +36-69-300-320, mobil: +36-209-615-710, email: marko01@axelero.hu)

Őszintén bízunk abban, hogy kezdeményezésünk felkeltette érdeklődését és családjával együtt a jövő nyári találkozó résztvevőjeként üdvözölhetjük majd.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdése, vagy észrevétele van szívesen állunk rendelkezésére.

Mato Mataric 
Matarits Tamás
Pavle Mataric

Kérdöiv letöltése (Word dokumentum, 23 kb)

SzervezőbizottságBalrol jobbra: Matarits Tamás, Mato Mataric, Pavle Mataric
 

Kiválasztva...

Családok
Matarics Családfa
Esem
ények
Matarits találkozó - Zombor 2006Albumok
Albumok

Mataric, Matarić, Matarits, Matarich, Matarity, Matarics, Materic, Materić, Materits, Materich, Materity, Materics, Sombor, Zombor


Autor: Ivan Horvat